Iskuri.net
   chat
   forum
   tarinat
   artikkelit
   galleria
   amatöörit
   iskuri-treffit
 
   tekstiTV-chat
   elokuvat
   puhelinviihde
 
Matkakertomus
Mystinen Mykonos
18.4.2004 - Juki

Heinäkuu 2003

Finnairin lomalennon Boeing 757 kosketti kevyesti Santorinin kiitorataa. Tuota pikaa keskipäivän 30-asteinen hehku tervehti täyttä koneellista Kreikan maaperälle astuneita suomalaisturisteja. Omaa neljän hengen seuruettamme lukuun ottamatta turistikatras suuntasi matkalaukut saatuaan busseilla Santorinin hotelleihin.

Meillä oli toiset suunnitelmat. Istahdimme taksiin ja ajatimme sen saaren satamaan, josta ostimme liput jo seuraavaan pohjoissuuntaan lähtevään laivaan. Parin tunnin odottelun jälkeen olimmekin matkalla saarihyppelymme ensimmäiseen kohteeseen, Naxokseen. Laiva teki pikaiset poikkeamiset Parokselle ja teinisaari Iokselle, mutta lopulta rantauduimme Naxokseen. Mieleinen hotelli löytyi nopeasti, ja tuota pikaa poikaseurueemme istui rantakahvilassa. Loma oli alkanut.

Naxoksella ei homopojille ollut liiemmin aktiviteetteja tarjolla, mutta hyvää ruokaa ja keskikesän rantalomakohteen hulinaa senkin edestä. Yhdestä lukuisista lipputoimistoista ostimme liput seuraavana aamuna Mykonokselle lähtevään pika-alukseen. Vain vajaat pari matkatuntia erotti meidät maailman kuuluisimman gay-saaren riennoista.

Mykonoksen valkea kaupunki tuulimyllyineen toivotti meidät ja sadat muut kyytiläiset tervetulleiksi. Satama-alueella kymmenet hotellikauppiaat huusivat kurkut suorina omien majatalojensa erinomaisuutta, mutta emme löytäneet tuosta tarjonnasta mieleistä lomakotia. Aiemmin saarella käyneenä tiesin osoitteen, joten hyppäsimme taas taksiin ja ajoimme Plati Yalos -rannalle, jonne pääkaupungista on viitisen kilometriä. Lady Anna -hotellin viehättävä omistajatar tervehti minua vanhan tuttavan elkein, olihan tämä 10 vuoden aikana jo kuudes tapaamisemme. Annan kaikki lähes 40 huonetta olivat kuitenkin varattuina, joten lähdimme tarpomaan rantaa pitkin eteenpäin. Heti naapurissa onnisti, sillä Mykonos Palace -rantahotelli tarjosi meille mukavat kaksi huonetta, auringonlaskunsuuntaisen merinäköalan ja yhteisen parvekkeen. Majoitus vajaaksi viikoksi aamiaisineen saatiin kohtuuhintaan, joten kyllä nyt kelpasi.

Plati Yalos -rannan länsilaidalta liikennöidään pienillä aluksilla Mykonoksen kuuluisille Paradise, Super Paradise ja Elia -naturistirannoille. Erityisesti kaksi jälkimmäistä ovat homojen suuressa suosiossa, joten hyvissä ajoin seuraavana aamuna olimme kaikki neljä nousemassa rantavarusteinemme laivaan. Edestakainen kyyti ostettiin muutaman euron hintaan Super Paradise -rannalle. Vajaan puolen tunnin jälkeen laiskasti lotkottava ja täyteen ahdettu dieselalus lipui määränpäälaguuniin.

Neljä vaaleapaahteista skandinaavikundia nostatti katseita mereltä päin katsottuna vasemmalla sijaitsevalla gay-hietikolla. Olinpa näkevinäni muutamalla aurinkotuolilla hieman muunkinlaista nostetta. Kuoriuduimme shortseistamme ja läiskimme aurinkorasvat kropillemme. Salskea rantapoika kävi rahastamassa pari euroa aurinkotuoleista. Vieri vieressä loikoili alastomia, päivettyneitä miehiä. Kielten sekamelskasta erotin ainakin ranskan, saksan, englannin ja ruotsin. Muutamia selvästi isompia kaveriporukoita, useita pariskuntia ja myös sinkkuja oli rantautunut kuumalle hiekalle. Jotkut pariskunnat istuivat estottomasti sylikkäin suukkoja vaihdellen ja käyden kuumana kuin hellakoukku. Sinivihreään mereen pulahdettiin virkistäytymään, ja kuhertelevia pariskuntia näkyi myös aalloilla - mitä lie puuhaamassa.

Myöhemmin iltapäivällä, nautittuamme lounaan rannan laadukkaassa, mutta melko kalliissa itsepalvelubaarissa, jätimme hiekkarannan ja suuntasimme kulkumme gay-rannan jatkeena olevalle kallioalueelle. Löysimmekin mukavan auringonotto- ja uimapaikan korkeiden kallioiden juuresta. Tiesin entuudestaan, että kallioiden laella oli cruising-alue, jonne auringon vähentäessä korkeuttaan alkoi valua kiimaisia kundeja. Näin oli nytkin. Huomasimme, että porukkamme vähäpukeinen auringonpalvonta kiinnosti yläilmoista katselevia silmäpareja. Katseet eivät olleet mitään sensuelleja vaan rohkeita ja suoria. Tarkkailijamme katosivat kuitenkin aina välillä kutsuvasti pois näköpiiristä tullakseen taas hetken päästä esittelemään pullotuksiaan, kuka minkäkin kallionkielekkeen takaa.

Matkapäivinä sekstailu oli omaltakin porukalta jäänyt vähiin, joten nousimme kaikki neljä kallion laelle tilannetta tiirailemaan. Ari ja Joni eivät aikailleet, vaan lyöttäytyivät hauskannäköisen, tumman nuorukaisen seuraan. Muutaman kerran kulkiessani heidän piilopaikkansa editse ”jouduin” näkemään kimppapanon edistymisen. Oman poikaystäväni kanssa emme myöskään jääneet osattomaksi nautinnoista, sillä miehiä alkoi kokoontua lohkareiden suojaan yhä enemmän. Eikä aikaakaan, kun kiimainen ja kansainvälinen ryhmäsessio oli tosiasia. Aktin päätteeksi yli kymmenestä kullista sylkäistyt spermapurot tanssivat irstaasti kuumilla kivillä jähmettyen polttavaan pintaan hekumaisen hetken ihanan irstaaksi taideteokseksi. Nesteistään vapautunut, tyytyväinen ja eri puolilta maailmaa tälle mystiselle saarelle etsiytynyt miesjoukko alkoi kiiruhtaa jo paluuta aikoville laivoille. Illan riennot ruokailuineen ja muine huveineen olivat edessä. Päätimme, että seuraava päivä vietettäisiin Elia-rannalla, joka sekin on kuulu mm. antoisasta cruising-alueestaan. Niin tehtiinkin, mutta se on jo toinen tarina.

Tietoa Mykonoksesta

Kreikan Kykladien saariryhmään kuuluva Mykonos on jäänyt suomalaisille melko tuntemattomaksi saareksi. Pariin otteeseen matkatoimistot ovat ottaneet Mykonoksen pakettimatkakohteeksi, mutta kokeilut ovat loppuneet lyhyeen. Tutut perhekohteet Rodos, Kos, Kreeta ja Santorini maistuvat suomalaisille paljon vapaamielistä Mykonosta paremmin. Vaan on niitäkin, joille Mykonos Kreikan saarista on se ainoa oikea lomakohde. Saaren vapaamielinen ilmapiiri on laajalti tunnettu tosiasia, ja kesästä toiseen saarelle suuntaakin runsas, näyttävä ja iloinen joukko homomiehiä kaikista maailman kolkista.

Sulassa sovussa

Mykonosta vähemmän tuntevat, mutta huhuja kuulleet, saattavat erheellisesti luulla saarta homoturistien suljetuksi getoksi. Tosiasiassa saari on turismin kyllästämä siinä kuin mikä hyvänsä muukin Kreikan lomasaari. Gay-ihmiset ovat Mykonoksellakin määrällisesti vähemmistönä, mutta saaren hengen mukaisesti samaa sukupuolta olevien turistien keskinäinen lempi leiskuu näyttävästi, avoimesti, hyväksytysti ja – etten sanoisi – toivotusti.

Sijainti, ilmasto

Jo antiikin ajoista lähtien Mykonos on ollut Kykladien saarialueen keskus. Kykladeihin luetaan Ateenasta etelään avautuvan Egeanmeren 39 saarta käsittävä kapeahko saariryväs, joka ulottuu aina Santoriniin saakka. Mykonos sijaitsee tuon ryppään keskivaiheilla. Pinta-alaltaan 85 neliökilometrin suuruinen Mykonos on kuiva, karu ja korkeuseroiltaan mittava saari, jonka noin 5000 asukkaan luku moninkertaistuu turistien vallatessa saaren aurinkosesonkina. Keväästä syyskuun loppuun saakka Mykonos on aurinkovarma lomakohde. Raikas tuulenvire voi ajoittain yltyä kovaksikin jäähdyttäen sopivasti muutoin pätsimäisen kuumaa ilmanalaa.

Pääkaupunki

Saaren pääkaupunki (Chora) on samanniminen kuin itse saarikin. Tarun mukaan vihollinen päästettiin sovinnolla etenemään labyrinttimäisesti rakennetun kaupungin kujaviidakkoon, jossa tunkeilija oli eksyttyään helppo saalis kaupunkia puolustaneille. Nyt kapeita, puhtauttaan hohtavia kujia reunustaa toinen toistaan hienommat merkkituoteputiikit. Pienet kahvilat ja kreikkalaisen keittiön herkkuja tarjoavat ulkoilmaravintolat haalivat iltojen pimetessä nälkäiset pöytiinsä. Niin kuin muinaiset viholliset ovat nykypäivän turistitkin yhdennäköisiä kujia kulkiessaan ajoittain tietämättömiä sijainnistaan. Kaupungin länsipuolisen Pikku Venetsia -nimisen kaupunkisiiven seinät laskeutuvat Välimereen alueen kylpiessä illasta toiseen laskevan auringon sillassa. Mykonos on vauras, ellei kaikkein vaurain Kreikan saarista, ja korkea elintaso näkyy korostetusti juuri Pikku Venetsian ravintolapalveluiden hinnoissa. Kaupungin tiiviin ydinalueen osaava kulkija jaloittelee alle vartissa nurkasta nurkkaan. Autoliikennettä ei kapeilla kaduilla ole lukuun ottamatta tavaraa kuljettavia minipörriäisiä.

Nähtävyydet

Valtavat tuulimyllyt sijaitsevat vain kivenheiton päässä pääkaupungin ytimestä. Suojelevan oloisina myllyjen hahmot erottuvat osana valkean kaupungin silhuettia matkailijan purren lipuessa kohti satamalaituria. Mykonos on huvittelijoiden suosiossa, mutta lomasta on syytä varata päivä pari tutustumiskierrokselle saaren sisäosiin. Vuokrajeepillä tai skootterilla pääsee kätevästi katsastamaan saaren karua arkipäivää. Mykonos on kuulu lähes 500 kirkostaan, joista tosin suurin osa on vaatekomerokokoa. Mykonos tunnetaan myös pelikaaneistaan, jotka tepastelevat pääkaupungin kujilla turistien kuvattavina. Suojellulle ja asumattomalle naapurisaari Delokselle, joka on yksi antiikin Kreikan merkittävimmistä arkeologisista kohteista, tehdään Mykonokselta opastettuja päivämatkoja.

Hotellit, ravintolat, yöelämä

Mykonos on eritoten homomiesten paratiisi. Lesbonaiset eivät saarta selvästikään ole omakseen kelpuuttaneet. Mykonokselle tullaan tietenkin Euroopasta, mutta sankoin joukoin myös mannerten ja merien takaa. Saarella on lukuisia gay-hotelleja ja lähes poikkeuksetta jokainen majoitusliike on niin sanotusti homoystävällinen. Saarelta löytyy huipputasokkaita ja -kalliita rantahotelleja täysin herkuin, mutta merinäkymää, uima-altaita ja hyvää palvelua on mahdollisuus ostaa myös varsin kohtuulliseen hintaan. Heinäkuun loppupuolelta elokuun loppuun hinnat kipuavat ylös ja majoitusta on vaikea löytää, mutta muuna aikana turisti voi valita ja tinkiäkin.

Tanssibaarit ja yökerhot ovat keskittyneet sokkelokaupungin sataman puoleiselle alueelle ja niiden palvelut ovat enimmäkseen homoille suunnattuja. Puolenyön aikoihin lapsiperheet poistuvat kaupungin ulkopuolella sijaitseviin rantahotelleihinsa jättäen koko kaupungin homojen haltuun. Heteronuoriso asuu ja juhlii niin ikään kaupungin ulkopuolella olevilla suurilla leirintäalueilla ja niiden yhteydessä olevilla rannoilla, joten monisatapäinen gay-armeija hallitsee yöllistä kaupunkia. Pierros ja Scandinavian bar ovat tunnetuimmat menomestat. Baarit ovat sisätiloiltaan pieniä, joten enin osa väestä hilluu niiden edustoilla, ja kiihkeä meno jatkuu aina aamuun asti. Satama-alueelta Pikku Venetsian kujille johtavalla alueella käy yön tunteina melkoinen kuhina, kun baareista purkautuu miehiä virkistäville kuutamokävelyille. Pikku Venetsian alueella sijaitsee myös useita gay-baareja, joista tunnetuin on auringonlaskun aikaan ääriään myöten gay-kansasta täyttyvä Castro-bar.

Rannat, cruising

Suositut Plati Yalos ja Ornos -rannat sijaitsevat muutamien kilometrien etäisyydellä kaupungista ja niihin on hyvät bussiyhteydet. Molemmilla rannoilla on tasokkaan majoituksen lisäksi hienot uimarannat ja niistä on säännölliset laivayhteydet Paradise, Super Paradise ja Elia -naturistirannoille. Suosituimpien gay-rantojen, Super Paradisen ja Elian, yhteydessä on kalliomaastoiset cruising-alueet, joissa menoa ja meininkiä riittää iltapäivän tunneista aina auringonlaskuun saakka.

Matkustaminen Mykonokselle, hinnat

Omatoiminen matkailija löytää Mykonokselle perin helposti. Huokein matkustusvaihto on pelkän lomalennon ostaminen esimerkiksi Santorinille tai Kreetalle, joista pääsee laivalla suoraan Mykonokselle. Väljemmällä budjetilla liikuttaessa reittilento Ateenaan ja sieltä jatkolento Mykonokselle on ehdottomasti nopein kulkuyhteys. Kesäsesongin aikaan Mykonokselle lennetään Ateenasta toistakymmentä edestakaista päivävuoroa.

Päivittäisiä laivayhteyksiä Ateenan kyljessä sijaitsevasta Pireuksen satamasta Mykonokselle on niin ikään lukuisia. Nopeimmat laivat kulkevat välin neljässä tunnissa. Saarille suuntautuva ja saarten välinen laivaliikenne on erittäin vilkasta. Lippuja laivoihin myydään sadoissa eri myyntipisteissä, joten laivalippujen ostoon jo ennen matkaa Suomesta ei ole mitään erityistä syytä. Hotellihuoneita on tarjolla Mykonoksella ja muilla Kykladien saarilla niin runsaasti, että kuuminta sesonkikautta (elokuu) lukuun ottamatta majoituksen hankkiminen vasta perillä on jokseenkin riskitön ja usein kaikkein edullisin vaihtoehto.

Laadukkaan ja matkustustavoiltaan mielekkään Mykonos-vierailun saa toteutetuksi 1200-1500 eurolla per henkilö. Tiukalla budjetilla saari tulee koetuksi alle tonnilla/viikko.

Meneillään oleva matkailukesä lienee Olympialaisten johdosta poikkeuksellinen koko Kreikassa, joten myös Mykonokselle havittelevan on syytä varautua normaalista poikkeaviin aikatauluihin, majoitustilojen niukkuuteen ja korkeisiin hintoihin.Anna palautetta:
 
Nimi:
E-mail:
Palaute:

 
Nakurannoille liikennöidään pikkuruisilla aluksilla.
 

Aamupäivän tunnelmaa Super Paradiselta
 

Kuvaa Superin homosiivestä
 

"Vuoristokiipeilijät"
 

Suomalaiset homopojat heiluttaa
 

Vesileikkejä laguunissa
 

Näkymä matkalaisten majalta Plati Yalos -rannalla
 

Pääkaupungin levein katu
 

Mykonoksen auringonlasku
 
 
Copyright © Koodi.net 2003 - Palaute