Iskuri.net
   chat
   forum
   tarinat
   artikkelit
   galleria
   amatöörit
   iskuri-treffit
 
   tekstiTV-chat
   elokuvat
   puhelinviihde
 
  <<< etusivulle
TAUTIA TARJOLLA
22.6.2005 - JL

Sutjakalla sukupuolielämällä on käänteiset puolensa. Pöpö jos toinenkin vaanii kalun uittajaa ja minkä tahansa limakalvoisen riemurasian aulista antajaa, mikäli asianmukainen suojavarustus on kiiman tiimellyksessä jäänyt pukematta. Tautikäyrät ovatkin viime aikoina osoittaneet tylysti koilliseen. Sukupuolitauteihin on alettu suhtautua, muun muassa ilmaiseksi saatavien tehokkaiden rohtojen ansiosta, nuivan välinpitämättömästi. Jopa HIV:n pelkokerroin on laskenut uusien elonkaarta pidentävien lääkkeiden myötä ja ehkä osin myös tartunnasta koituvan sosiaalisen leimaavuuden laimentumisen johdosta. Silti satunnaisista seksikokemuksista kumpuavat tautipelot liittyvät useimmiten juuri hiviin.

On merkillepantavaa, että mikä tahansa seksipöpö voi iskeä yhtä lailla ensimmäisellä suojaamattomalla sekstailukerralla kuin jäädä kolahtamatta sadannella kerralla. Kaikissa tapauksissa tartuntariskiin vaikuttavat käytetty suojaus, vastapelurin tautitilanne, oma terveydentila ja aktin luonne.

Vaikka useimmat muut sukupuoliteitse tarttuvat taudit ovat suojaamattoman seksikontaktin tiimellyksessä HIV-virusta todennäköisempiä kuokkavieraita, niin HIV-tartunnan riskiä ei ole mitään syytä vähätellä. HI-virus tarttuu pääosin veren ja siemennesteen välityksellä, ja teoriassa hyvinkin pienet limakalvo- tai ihovauriot voivat tarjota virukselle tartuntatien. Terveen ihon välityksellä HIV ei tartu. HIV-riski moninkertaistuu mahdollisten muiden sukupuolitautien myötä, sillä lähes poikkeuksetta genitaalialueiden limakalvot herkistyvät ja tulehtuvat klassisten sukupuolitautien seurauksena.

Sukupuolitauteihin liittyy, niiden arkipäiväistymisestä huolimatta, tiettyjä pelkoja ja ennakkoluuloja, joiden vuoksi hoitoon tai testeihin hakeutumista saatetaan ryhtyä välttelemään kohtalokkain seurauksin. Rehellinen tieto omasta terveydentilasta on huonossakin tapauksessa parempi kuin alati kalvava epäilyksen tunne. Riskiseksin mahdolliset seuraamukset onkin syytä kartoittaa mahdollisimman nopeasti. Positiivisten testitulosten ohessa jaetaan testatuille kosolti myös hyviä uutisia.

Suomessa yleisimmin esiintyvät sukupuoliteitse tarttuvat taudit sekä niiden hoito:

Klamydia ja tippuri pystytään testaamaan ja toteamaan nopeasti. Tartunnat lääkitään kerta-annoksella. Varsinkaan tippuri ei juuri koskaan esiinny miehillä oireettomana, vaan viheliäisenä virtsan kirvelynä, joka alkaa n. 2-5 päivän kuluessa tartunnasta. Tippuritartunta on mahdollista saada myös suuseksin välityksellä (nielutippuri). Klamydiassa oireet voivat olla tippurin kaltaiset, mutta ei välttämättä niin rajut. Kuppaa esiintyy Suomessa harvakseltaan, pääosin itä-prostituoitujen levittämänä.

Papilloomaviruksen aiheuttama kondylooma (visvasyylä) kehittyy hissukseen (useita viikkoja) ja voi pesiytyä täysin oireettomanakin sukupuolielinten ja peräaukon alueelle. Näkyviä syyliä poistellaan erilaisilla liemillä tai pahoissa tapauksissa laserilla.

Genitaaliherpes on niin ikään virustauti, joka yleensä on alkuvaiheessa ärhäkkä seuralainen kirvelevine rakkuloineen. Rakkulat näyttäytyvät yleensä 1-2 viikon päästä tartunnasta. Arviolta 20 % suomalaisista kantaa sukuelin-herpesvirusta elimistössään siitä tietäen tai tietämättään. Virus pesiytyy elimistöön täältä ikuisuuteen laimentuen kuitenkin joidenkin vuosien jälkeen lähes oireettomaksi. Varsinaista viruksen kokonaan karkottavaa lääkitystä ei ole saatavilla.

Satiaisia ei varsinaisesti lueta sukupuolitaudeiksi, mutta rumia pikku mönkiäisiä ei ole kiva pitää häpykarvoissa hyyryllä. Apteekista löytyy reseptitön apu satiaisiin.

HI-virustilanne pystytään testaamaan luotettavasti, kun mahdollisesta tartunta-aktista on kulunut vähintään 3 kuukautta. Tuloksen saaminen kestää noin viikon. HI-viruksesta ja AIDS:sta sekä tartuntaan liittyvistä hoitomenetelmistä on saatavilla runsaasti tietoa niin internetistä (esim. www.aidstukikeskus.fi) kuin painotuotteinakin.

Seksi on iloinen ja suositeltava virkiste, eikä siihen ryhtyminen partnerin kanssa edellytä haarniskaan sonnustautumista. Pelkkä kumi riittää! Asiallinen kondomin käyttö pitää pöpöt loitolla ja takaa mielenrauhan silloinkin, kun omasta tai kumppanin tautitilanteesta ei ole täyttä varmuutta.Anna palautetta:
 
Nimi:
E-mail:
Palaute:

  <<< etusivulle
 
Copyright © Koodi.net 2003 - Palaute